Matija je Android developer koji nam se pridružio prije 2 mjeseca. Što kaže, kako su protekla ta 2 mjeseca i kakva je ekipa u Mobile timu,  pročitajte u nastavku!

Solic-1

Bok Matija, nedavno si napunio svojih prvih 2 mjeseca u Plavoj tvornici! Čestitam :)

Hvala, hvala! :) Nekako mi je to brzo prošlo, još uvijek imam osjećaj da sam tek došao.

Molim te predstavi se ukratko.

Zovem se Matija Solić i dolazim iz Virovitice. U Plavu tvornicu došao sam još tijekom studiranja, na zadnjoj godini diplomskog studija računarstva u Osijeku. Moje predznanje nije bilo ništa posebno ili spektakularno. Ono je više-manje uključivalo stvari koje se uče na fakultetu – osnove programiranja u objektno-orijentiranim jezicima, osnove weba  i sl. te pozivanje Jave koju sam samostalno počeo proučavati. Ubrzo nakon što sam počeo proučavati Javu, prebacio sam se na izradu Android aplikacija i napravio par sitnih aplikacija.

Što te privuklo u Plavu tvornicu?

U Plavu tvornicu me privukla želja da radim na različitim, zanimljivim projektima te mogućnost učenja novih tehnologija.  Osim želje da postanem bolji, privuklo me ozračje u firmi. Kada sam došao na razgovor za posao, Marko (naš HR guru) proveo me kroz firmu i upoznao sa svima. Iako su bili pretrpani poslom, svatko od njih našao je vremena i objasnio mi čime se točno bave, na način da bi i laik razumio :).

Kako bi opisao protekla 2 mjeseca?

Jednom riječju: radno :) . Šalu na stranu, iako je bilo puno posla, mogu reći da sam uživao radeći. Svaki dan sam imao priliku naučiti nešto novo, rješavati nove probleme te unaprijediti svoje znanje. Do sada mi je svaki dan “proletio” bez da sam i jednom pogledao na sat i pomislio “O Bože, kada će kraj radnog vremena?”, so thumbs up! .

Kako ti je izgledao prvi dan?

Prvi dan Marko (The HR guru) me je još jednom proveo kroz firmu i upoznao s ljudima koje do sada nisam upoznao jer su bili na godišnjem. Kolege su me velikodušno dočekali, stalno su dolazili i pitali da li je sve u redu, trebam li što i sl. Htjeli su da se osjećam dobrodošlo i uspjeli su u tome. Osjećao sam se kao da godinama radim s njima.

Kako izgleda prosječni dan Android developera u Plavoj tvornici?

Dan prosječnog Android developera počinje s kavom.  Tek nakon malo kave dan može početi! Uobičajeno je da je posao koji se treba taj dan napraviti već dogovoren. Ako posao nije dogovoren, s Project Managerom, Ivanom dogovorim što treba napraviti i krećem na posao. Pri izradi često se pojave neke nejasnoće pa mi je potrebna pomoć kolega.  Ukoliko ne znam kako bi nešto napravio, pitam Marka, našeg Lead Mobile Developera i Mentora, koji je naš hodajući StackOverflow :).  U slučaju da imam pitanja vezana uz funkcionalnost, obratim se Project Manageru ili Account Manageru. Naravno, dan se ne sastoji samo od posla. Tijekom rada svi međusobno komuniciramo i zezamo se, baš kao i na pauzama.

S kim radiš u timu i kako to izgleda?

Trenutno radim s troje kolega – Ivanom, Markom i Mariom. Ivan je naš project manager, on vodi brigu da projekti idu prema planu (ne, ne tuče nas!) i da imamo sve potrebne stvari kako bi mogli napraviti projekt. Marka sam već spomenuo, on je naš Lead Developer i Mentor, osoba koja ima odgovore za skoro sve probleme :) .
Mario nam se nedavno pridružio u razvoju  mobilnih aplikacija i trenutno nam pomaže završiti projekte :) . Dečki su susretljivi i uvijek nađu vremena da objasne i pomognu.

Što preporučuješ onima koji bi željeli postati novi član Mobile tima?

Preporučio bih im da samostalno probaju napraviti nekoliko aplikacija za željenu platformu, da se na taj način upoznaju s platformom.  Osobno sam pri izradi projekta najviše greški radio pri dizajniranju layouta, greške koje ne bih napravio da sam napravio koju aplikaciju više :)

 

Želite li se pridružiti Matiji i Mobile timu – pogledajte naš oglas za Mobile developera i  prijavite se!